A képzelőerő mindennek az alapja. Ez az, ami bepillantást enged a jövőbe.

Kedves tetoválni vágyók, leendő tetoválók!

By

aug 9, 2015 Hír Comments are off
Tetováló szeretnél lenni, de bizonytalan vagy, hogy melyik iskolát válaszd, vagy hogy egyáltalán hogy fogj hozzá? Vannak kérdéseid, de nem tudod kinek tehetnéd fel? Sárközi Zsolt, a Tetoválók Szakmai és Érdekvédelmi Egyesületének (TSZÉE) elnöke és a nemzetközi szinten elismert 23 éve működő Dark Art Tattoo vezetője hasznos tippjei kezdőknek vagy akár haladóknak.

Kedves tetoválni vágyók, leendő tetoválók!
Ha ezeket a sorokat olvasod, akkor valószínűleg tetováló iskolák, tanfolyamok keresésével töltöd az időd. Ha így van, kérlek olvasd el ezt a néhány gondolatot, hátha segít a döntéshozatalban.

Először is bemutatkoznék. Sárközi Zsolt vagyok, 23 éve foglalkozom tetoválással. Sok embernek segítettem elkezdeni a szakmát, sokaknak pedig abban, hogy fejlődjenek, mostanra ez szinte a hivatásommá vált. Jelenleg a Tetoválók Szakmai és Érdekvédelmi Egyesületének (TSZÉE) vagyok az elnöke. Próbálom védeni a a tetoválók, a tanulók és a vendégek érdekeit. Ez az az ok, amiért most hangot adok az aggályaimnak.

Egyre több, a szakmában nem járatos ember gondolja úgy, hogy kimondottan haszonszerzés céljából tetováló tanfolyamokat, iskolákat indít, és sajnos sok esetben félre is vezeti tanulóit. Ez az önös, anyagi érdek tönkreteszi a szakmánkat és nem képes az általuk igért információ, tudás átadására. Ezeken a tanfolyamokon szinte kivétel nélkül olyan emberek oktatnak, akik nem képesek művészi szinten tetoválni, az anyagi, és talán rövidtávú erkölcsi siker érdekében kezdenek el oktatni. Mindig áll mögöttük egy üzletember, akiben nincs meg a szakmai elhivatottság, s csak az számít neki, hogy sok pénzt keressen. Pont ezért akár csillagászati összegeket is elkérhetnek egy-egy tanfolyamért. Tudom, kecsegtető a svájci diploma vagy az akadémiás oklevél, amivel elvileg munkát lehet találni itthon vagy szerte a világban, de ez sajnos nem fedi a valóságot.Ahhoz, hogy jó tetoválók legyetek, tudásra, tapasztalatra és nem értéktelen papírra van szükségetek. Sokan úgy végzik el ezeket a tanfolyamokat, hogy az alapokkal sincsenek tisztában, s valószínűleg ez nem is az ő hibájuk, hanem az oktatóké. Ehhez képest a tandíjak valóban horribilisek. A felszerelés, amit néhány helyen adnak pocsék, használhatatlan, maga a képzés nevetséges. Gondoljátok át, ez az, amit szeretnétek? Tudom, hogy valahol el kell kezdeni, és a tanfolyamok és a hangzatos iskolanevek mögé bújtatott lehúzások lehetőségnek tűnnek, de valójában nem azok. Jogosan merül fel a kérdés: akkor mi a megoldás?

Első lépés – a rajzi alapok:
Erre mindenképpen szükség van. Nem kell virtuóznak lenni, de jó képességűnek vagy tanultnak igen. Első körben vagy bemész egy tetováló stúdióba megmutatni a rajzaidat, vagy beszélsz valakivel, aki képzett rajzos, akinek van elég tudása és rálátása ahhoz, hogy véleményezze a portfóliódat. Ha a kezdéshez irányított oktatásra (rajztanárra) van szükséged, akkor bizony, rá kell szánni pár évet, mert stabil rajzi alapok nélkül sosem lesz jó tetováló belőled.

Második lehetséges lépés (ha már tudsz rajzolni):
  1. Elmész egy kisebb költségvetésű tanfolyamra, ahol ugyan töredék ismereteket kapsz, de elegendőt ahhoz, hogy elkezdhesd a pályádat.
  2. Mint minden tetováló, aki autodidakta módon tanult, elkezded fejleszteni magad, amihez felhasználhatod a világháló nyújtotta lehetőséget.
Bármelyik utat is választod, keresned kell egy nyitottabb gondolkodású tetoválót, aki képes ellátni hasznos tanácsokkal. Nem szabad azonban elkeseredni a sok bezáródó ajtó miatt, ha kitartással keresed a számodra megfelelő tetoválót, biztosan meg is találod.

Első lépések a tetoválás gyakorlata felé:
  • Felszerelés: ha biztos vagy abban, hogy tetováló szeretnél lenni, érdemes beruháznod egy normális felszerelésre. Rossz felszereléssel sosem fogsz tudni jó munkát csinálni, pedig a pozitív sikerélmény nagyon fontos! A tanfolyamdíjakba “belepréselt” tizedrangú felszerelések alkalmatlanok még arra is, hogy normálisan gyakorolj. A felszerelések beszerzésére 2 itthoni forgalmazót tudok ajánlani, akik emberileg, etikailag és üzletpolitikailag is megbízhatóak. Ők Sebestyén Zsolt (Sebi Tattoosupplies) és Beck Tamás (Kisfőnök Tattoosupplies).
  • Ha megvan a felszerelésed, a következő lépések (gépösszerakás, tűbeállítás, géphasználat, sterilitás, sterilizálás, fóliázás stb.) elsajátítására elég, ha megfigyelsz egy tapasztalt, profi tetoválót. Kulcsfontosságú, hogy ne csak nézd, de lásd is azt, amit látnod kell!
  • Ezután jöhet a folyamatos gyakorlás a bőrt helyettesítő anyagokon (pl. linóleum, banánhéj, műbőr). Ha már kellőképpen elbizonytalanodtál és tele vagy kérdésekkel, jöhet a következő lépés. Itt bekapcsolódhatnak azok, akik jól rajzolnak, jó alapokkal bírnak, vagy már tetováltak, csak megrekedtek. Több tananyag is található a világhálón, de kevés köztük az átgondolt, valós tudást közvetítő anyag. Én ezeket ajánlom:
Müllner Csaba tananyag
E kevesek legértékesebbje az ismert hazai tetoválóművész, Müllner Csaba tananyaga. Ez a legátgondoltabb, legjobban felépített és legőszintébb tananyag, amit valaha láttam. Ráadásul a buta tanfolyamárak töredékéért jutsz hozzá és igazán megtanulhatod belőle a szakmát. Érdemes összeállni 2-3 vagy akár több emberrel és közösen nézni, tanulmányozni az anyagot, hiszen így egymást is tudjátok segíteni és olyan, mintha szervezett tanfolyamra járnátok.

Guy Aitchison “Reinventing the tattoo” c. könyve
Ez a tananyag, ami mellesleg ingyenesen letölthető a világhálóról jó szolgálatot tehet kezdőknek és haladóknak egyaránt. Ez egy tankönyv, míg a Csaba tananyaga egy tökéletesen felépített oktatás.
Ennyi lenne az, amit szerettem volna mondani, és csak a ti védelmetek motivált. Ha további kérdésetek lenne, nyugodtan írjatok (zsoltart@gmail.com).
Sok sikert!

Sárközi Zsolt
Tetoválók Szakmai és Érdekvédelmi Egyesületének elnöke