A képzelőerő mindennek az alapja. Ez az, ami bepillantást enged a jövőbe.

Rendhagyó esztétikaóra, avagy a tetoválás az iskolába megy

By

Már 31, 2016 Társadalmi Szerepvállalás Comments are off
2012. április 4-én a Bókay János Humán Kéttannyelvű Szakközépiskola diákjainak tartottunk előadást a tetoválásról. Szándékunk az volt, hogy megismertessük a fiatalokat a felelős tetoválás, tetováltatás fontosságával.

Sajnos, sokszor fordul elő, hogy a diákok, a kamaszokra jellemző hirtelen fellángolásnak és informálatlanságuknak köszönhetően vásárra viszik a bőrüket. Az Egyesület alapítói belátták, hogy ebben a helyzetben nem elegendő figyelmeztetni a tetoválókat és szülőket, akik sokszor tehetetlenek az elszánt ifjakkal szemben. Nagy szükség van arra, hogy maguk a fiatalok is tisztában legyenek a tetováltatással járó összes lehetséges kockázattal.

A TSZÉE elnöke, Sárközi Zsolt „A tested a templomod” c. előadásában arra az egyszerű, ám gyakran elfeledett tényre próbálta felhívni a résztvevők figyelmét, hogy életünkhöz hasonlóan testünk is csak egyetlen egy van, a ruháinkkal ellentétben nem cserélhető, ezért a tetováláshoz hasonló végleges módosítása nagy felelősséget hordoz. Oravecz Szabolcs, az egyesület alelnöke továbbá rávilágított azokra a fő témakörökre, melyek nélkül nincs megfontolt tetoválás: ezek közül az egyik legfontosabb a megfelelő higiéniai körülmények megtartása vagy a kellően átgondolt és megérlelt, esztétikailag is kifogástalan tetoválás megtervezése és a megfelelő művész kiválasztása. Ebben a művészeti ágban, ugyanis a legkockázatosabb avatatlan vagy kevésbé tapasztalt kézre bízni magunkat, mert műalkotás helyett fércmunka, vagy akár egy olyan örök bélyeg születhet, amelyen egy grafikával vagy szoborral ellentétben nem adhatunk túl. A diákok tájékoztatást kaptak a baj megtörténte utáni lehetőségekről is, melyeknek a tapasztaltabb tetoválók általában igyekeznek elejét venni: például megpróbálják lebeszélni a fiatalokat a feltűnő helyekről vagy értelmetlen és múló (divat-) mintákról, de a kivitelező az alkotás megvalósulásának csak az egyik faktora. Ezért igazán fontos a megfelelő látásmód kialakítása ebben az ősi-új művészeti ágban.

Az előadások meglehetősen interaktívra sikerültek és nagyon pozitív visszhangot kaptak. A közel 50 pályaválasztás előtt álló fiatal, kérdéseik megválaszolása után egyetértett abban, hogy ha késztetést érzünk arra, hogy tetováltassunk, időt és energiát kell szakítani arra, hogy a végeredmény valóban jó legyen.  A sikeren felbuzdulva az egyesület a jövőben további akciókat is tervez.